کاهش میانگین زمانی پاسخگویی به استعلامات مالیاتی، نیاز امروز جامعه
امروزه با فراگیر شدن فضای سایبر و توسعه دسترسی همگانی به اینترنت و شبکههای اطلاع رسانی و همچنین مزایا و فرصت های رو به گسترش این فضای لایتناهی، نیاز به استفاده از این فضا برای برآورده شدن نیازهای روزمره مردم جامعه بیشتر حس می شود، از طرفی گسترش شهرنشینی و فراگیری خدمات الکترونیک، به عنوان جایگزین خدمات فیزیکی و مراجعات حضوری در جامعه خودنمایی بیشتری می کند.
طبق ماده 186 قانون مالیات های مستقیم، بخش بزرگی از اصناف و بازاریان، بازرگانان و تجار، پزشکان، مهندسین عضوسازمان های نظام مهندسی ساختمان و کشاورزی، بانک ها، نهادها، سازمان ها و ادارات و ... نیاز به اخذ استعلام و گواهی عدم بدهی مالیاتی، برای صدور یا تمدید مجوز های کسب و کار، اعطای تسهیلات و وام های خود، دارند که سابقاً این استعلامات، به صورت دستی و با طی مدت زمان طولانی، به صدور گواهی منجر میشدند و این امر علاوه بر تحمیل زمان و هزینه ی بسیاری به مردم عزیز، موجب اتلاف وقت و انرژی آنها به عنوان مودیان مالیاتی و همچنین دستگاهها و سازمانهای طرف دوم این گواهی ها می شد. طی این سالها اقدامات متعددی در سازمان امور مالیاتی کشور برای تبدیل روش های سنتی این موضوع به روش های نوین الکترونیکی و هوشمند، مورد آزمایش قرار گرفت، اما به همت دولت سیزدهم این اتفاق با سرعت خوبی به سرانجام رسید و در حال حاضر یکی از مهمترین خدمات سازمان امور مالیاتی کشور به صورت الکترونیک، برخط، هوشمند و بدون نیاز به مراجعه حضوری، از راه دور و آنی و بصورت رایگان به مودیان محترم و شهروندان گرامی ارائه می گردد.
هم اکنون تمامی نهادها و سازمانهای دولتی، اتاق های بازرگانی و اصناف، اتحادیه های صنفی، بانکها و موسسات مالی و اعتباری، سازمان های نظام مهندسی کشاورزی، ساختمان و نظام پزشکی، و ... در هر لحظه از شبانه روز و به صورت برخط، بدون هرگونه محدودیت جغرافیایی، با مراجعه به سامانه پورتال ملی مالیات به نشانی my.tax.gov.ir و یا نشانی مستقیم این سامانه (i186.tax.gov.ir ) ، از عدم بدهی ارباب رجوع خویش مطمئن شده و سریعاً نسبت به صدور گواهی ماده ۱۸۶ ایشان اقدام می نمایند این در حالی است که مدت زمان پاسخگویی به استعلام های صدور گواهی ماده ۱۸۶ تا قبل از راه اندازی این سامانه حداقل پنج روز بوده است. همچنین امکان مشاهده انواع بدهی های مالیاتی برای مودیان بدهکار به تفکیک منابع مختلف مالیاتی، ادارات امور مالیاتی، سال عملکرد و دوره یا فصل زمانی و با جزئیات کامل، در سامانه وجود دارد و درصورتیکه مودیان گرامی بخواهند می توانند سریعاً نسبت به صدور قبض آنلاین و پرداخت آن ها، از طریق همین درگاه به صورت برخط و از طریق کارت های بانکی عضو شبکه شتاب اقدام نمایند. شایان ذکر است، با توجه به اینکه ممکن است مودیان دارای چندین بدهی در چند پرونده مالیاتی در منابع مختلف مالیاتی باشند، امکان صدور قبوض مالیاتی به صورت تک و یا به صورت تجمعی نیز، فراهم شده است.
با انجام این روند، سازمان امور مالیاتی کشور مدت زمان پاسخگویی به استعلامات موضوع این ماده قانونی را از پنج روز به پنج دقیقه کاهش داده است که عامل مهمی در ایجاد رضایتمندی برای مردم شریف ایران اسلامی در راستای برقراری حقوق شهروندی و تحول آفرینی نظام مالیاتی و هوشمند سازی است.
سازمان امور مالیاتی کشور به عنوان یکی از سازمان پیشرو در امر هوشمندسازی و داده محوری با حداکثر سرعت به سمت هوشمندسازی و داده محوری گام برمیدارد تا بتواند با اجرای حاکمیت داده در حوزه فعالیت های اقتصادی، براساس مصوبات راهبردی نظام اقتصادی کشور و طبق دستور مقام معظم رهبری(مدظله العالی) نقش خود در تنظیم گری اقتصاد را بخوبی ایفا کرده و شفافیت اقتصادی و عدالت مالیاتی را برای همه مردم شریف ایران به ارمغان بیاورد.